LET’S THROW A ROCKIN’ SOUL PARTY – VOLUME 3

Ik heb geen idee of het vrolijke gevoel bij het horen van complexloze rock’n’roll-oldies enkel bij mij blijkt op te duiken of dat dit ook andere muziekliefhebbers blij kan maken. Talloze voorbeelden van dergelijke swingende liedjes kunnen worden gevonden op de cd’s in de verzamelserie “Let’s Throw A Rockin’ Soul Party” van het retroplatenlabel ‘Koko-Mojo Records’. In die reeks zijn we al toe aan ‘Volume 3’, een cd met opnieuw dertig opzwepende rock’n’roll-nummers uit de jaren ’60. Dat dergelijke liedjes aan de basis hebben gelegen voor heel wat bekender werk van artiesten als Carl Perkins, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Little Richard, maar ook ‘The Beatles’ en ‘The Rolling Stones’ hoeft niet echt te verbazen na de beluistering van de opnieuw gedigitaliseerde versies van die songs op dit compilatiealbum.

Voor wie de danskriebels nog regelmatig voelt opkomen is dit een uiterst geschikte plaat want stilzitten is er bij geen enkele song mogelijk. Vaak wordt de onverbrekelijke relatie tussen rock- en soulmuziek in deze liedjes geaccentueerd. Het gaat vaak over zwarte artiesten die hier de originele versies brengen van nummers die we pas veel later hebben leren kennen in de coverversie van blanke vertolkers. Een voorbeeld hiervan is de song “Bossa Nova Baby” van ‘Tippie And The Clovers’ die nadien door Elvis Presley onsterfelijk werd gemaakt door Elvis Presley in de film ‘Fun In Acapulco’. Maar ook het van ‘The Chiffons’ originele nummer “He’s So Fine” (zie 1e video) zal door velen herkend worden als de basis van de song “My Sweet Lord” van George Harrison.

Andere klassiekers die de meesten onder ons vooral in de coverversies zullen kennen zijn “Fever” dat hier gebracht wordt door Buddy Grecco maar eerst door Little Willie John werd gezongen in 1956 en daarna een hit werd voor o.a. Peggy Lee, James Brown en Elvis Presley. Zo krijgen we ook “He Will Break Your Heart” van Jerry Butler dat later in 1975 een wereldhit werd voor ‘Tony Orlando & Dawn’ met de gewijzigde titel “He Don’t Love You (Like I Love You)”. Zangeres Theola Kilgore brengt het in 1960 opgenomen nummer “The Sound Of My Man”, een antwoord op de klassieker “Chain Gang” van Sam Cooke uit hetzelfde jaar.

Solomon Burke zingt zijn zelfgeschreven song “Down In The Valley” (zie 3e video), een nummer dat in 1965 op schitterende wijze werd gecoverd door soullegende Otis Redding op zijn album “Otis Blue”. We krijgen hier ook de door Ben E. King geschreven song “There Goes My Baby” in de in 1959 opgenomen versie van ‘The Drifters’. Het ontzettend vaak gecoverde “Walking The Dog” van Rufus Thomas uit 1963 kreeg eveneens een verdiende plaats op deze heerlijke verzamelaar die zoals zijn twee voorgangers als muziekgeschiedenisles zeker niet zou misstaan in uw privé-platencollectie.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST:
1. Tippie And The Clovers: Bossa Nova Baby
2. Gino Parks: Blibberin’ Blabbin’ Blues
3. Richard Berry And The Pharaohs: Have Love Will Travel
4. Richard Wylie: Money (That’s What I Want)
5. The Chiffons: He’s So Fine
6. The Fiestas: The Gypsy Said
7. Buddy Grecco: Fever
8. Buster Brown: Fannie Mae
9. Claudine Clark: The Telephone Game
10. Lee Dorsey: Do Re Mi
11. Jerry Butler: He Will Break Your Heart
12. Singin’ Sammy Ward: Who’s The Fool
13. Theola Kilgore: The Sound Of My Man
14. Billy Bland: My Heart’s On Fire
15. Bobby Bland: Turn On You Love Light
16. Solomon Burke: Down In The Valley
17. The Falcons: The Teacher
18. The Radiants: One Day I’ll Show You
19. Chico Leverett: Solid Sender
20. Chuck Wright: The Palm Of Your Hand
21. Jan Bradley: Mama Don’t Lie
22. Jimmy McGriff: The Last Minute Pts. 1 and 2
23. The Drifters: There Goes My Baby
24. Willie Tee: Always Accused
25. Jimmy Norman: I Don’t Leave You No More
26. Kenny Gamble: Standing In The Shadows
27. Mary Ann Fisher: Wild As You Can Be
28. Rufus Thomas: Walking The Dog
29. The Miracles: Mighty Good Lovin’
30. The 5 Royales: Catch That Teardrop

Artiest info
Website  
 

Label: Koko-Mojo Records / Rockstar Records

video